Leikkiteatterin Kesäkurssit

Leikkiteatterin kesäkurssit ovat viikon mittaisia päiväleirejä. Kurssipäivän pituus on 5 tuntia, päivittäin klo 10-15 (osalla 5-7-vuotiaiden kursseista lyhyemmät päivät klo 10-14). Kursseilla tutustutaan teatterin maailmaan draamaharjoitusten ja teatterileikkien kautta ja yhdistetään toimintaan myös käden taitoja, musiikkia, tanssia ja sanataidetta. Jokaisella kurssilla on oma kiehtova teemansa, joka paljastuu kurssilaisilla viimeistään kotiin lähetettävässä kurssikirjeessä. Viikon aikana valmistetaan yhdessä kurssin teemaan liittyvä katuteatteri-esitys, jossa jokainen saa esittää itse suunnittelemaansa unelmaroolia. Esitys käsikirjoitetaan kurssilaisten ideoiden ja toiveiden pohjalta. Myös kaikki tarvittava puvustus ja rekvisiitta askarrellaan itse. Kaiken itse askarrellun ja rakennetun materiaalin saa mukaansa kotiin kurssin päätyttyä.

Viikon aikana koetaan myös jännittäviä hetkiä draamaseikkailuissa, joissa sukelletaan syvemmälle kurssin teeman maailmaan.

Jokaisella kurssilla on kaksi koulutettua pääohjaajaa ja 1-2 apuohjaajaa. Lapsiryhmän koko on 16-18 lasta. Erityislasten kursseilla ryhmäkoko on max. 12 lasta.

Kurssilla tarjotaan päivittäin lämmin ruoka ja välipala, erityisruokavaliot huomioidaan.

Jos lapsella on erityistarpeita, kerrothan niistä ilmoittautumisen yhteydessä, niin voimme tarvittaessa huomioida tilanteen lisäämällä kurssille ohjaajia.


Esimerkki Leikkiteatteri-kurssin ohjelmasta:
7-9-Vuotiaat, Teemana esihistoria , Porissa 2002


1. Päivä

Kurssin aloitus, tutustumis- ja luottamusleikkejä. Tutustuminen teemaan draaman ja tarinankerronnan kautta.

Maalataan ulkona luolamaalaus taustakankaalle

Valmistetaan ryhmissä tanssi mammutinpyydystyksestä, jotta päästään syömään.

Tehdään teatteriharjoituksia: pantomiimileikkejä teemaan liittyen, valmistetaan oma rituaali.

Vihjerata: draamallinen seikkailu, jossa kuvavihjeiden perusteella kuljetaan rastilta toiselle joukkueittain. Joukkueet suorittavat kullakin rastilla jonkin teemaan liittyvän tehtävän.


2. Päivä

Paitojen värjäys: värjätään roolivaatteina käytettävät paidat kylmäreaktiiviväreillä

Teatterileikkejä: esihistoriallisista eläimistä draamaseikkailu: Aikaportti kivikauteen. Löydetään ajassa vahingossa matkustanut kivikauden asukas, jonka lapset opettavat puhumaan suomea. Kivikauden asukas tarvitsee lasten apua selvitäkseen jääkauden kylmyydessä. Kiitokseksi avusta hän opettaa lapset tekemään savikoruja.

Laulu: opetellaan kurssia varten sävelletty kivikausi-aiheinen laulu. Kerätään lasten roolitoiveet.


3. Päivä

Teatterileikkejä äänen ja musiikin ympärillä. Improvisaatioita siitä, miten musiikki keksittiin.

Soittimet rakennetaan: sormipiano / tamburiini / marakassi

Laulun ja esityksen harjoittelu itse tehtyjä soittimia käyttäen.


4. Päivä

Savikorujen viimeistely: maalataan ja lakataan korut. Koruja käytetään esityksessä osana puvustusta.

Torstai-päivä on tämän kurssin viimeinen päivä ja se rakentuu pitkälti esityksen harjoittelun sekä puvustuksen ja lavastuksen viimeistelyn ympärille. Lisäksi tehdään esim. ääniharjoituksia esitykseen valmistautumiseksi.


ESITYS!

Esityksen jälkeen palataan vielä kurssipaikkaan juhlistamaan ensi-iltaa jäätelöin.